Set-up en Backswing

              

Set-up:
Met het bovenlichaam naar voren door de navel naar de bal te brengen. Je merkt dat je vanuit de heupen beweegt. De voeten staan maximaal schouderbreedte en bij de houten clubs mag je de rechtervoet een stap wijder zetten voor meer stabiliteit. Het gewicht is over de voeten verdeeld waarbij de tenen vrij kunnen bewegen. Je brengt de rechterschouder wat naar beneden. Dit zorgt ervoor dat je handen meer bij je linkerbeen komen, het vormt de letter y. De armen dienen loodrecht naar beneden te hangen zodat er een vuistdikte tussen je handen en linker bovenbeen zit. Het uiteinde van de grip wijst naar je broekriem. Het zal je opvallen dat de bovenarmen tegen je bovenlichaam zitten. (Bij houten clubs mag je iets naar voren met de armen en het uiteinde van de grip wijst wat meer boven je broekriem.) De balpositie begint met de hogere ijzers vanuit het midden tussen de voeten, gaat een baldikte naar links met tussenijzers en met lage ijzers wederom een baldikte naar links. Bij de driver ligt de bal op een tee aan de binnenkant van de linker-hak van de schoen zodat je de bal opwaarts kan gaan raken.

Take-away:
Vanuit de set-up draai je de schouders zodat de linkerschouder naar de bal en de doellijn komt. Na de inzet van de draai van de schouder druk je de linkerhand opzij gelijk aan de voetenlijn. Dit zorgt dat de linkerarm parallel aan de doellijn blijft en dat het clubblad buiten je handen blijft. Je draait de schouders totdat de shaft van de club horizontaal staat met de punt van de club naar boven. De linkerknie komt in deze beweging wat naar voren en het uiteinde van de grip zal in de beweging naar je lichaam blijven wijzen zodat het clubblad buiten je handen blijft.

Backswing:
Vanuit de eindpositie van de take-away ga je de romp draaien als je op een stoel zou zitten en de rechterarm til je iets omhoog met de duimen naar boven. Zorg dat je de borstkas roteert zodat je de rug naar het doel draait. Dit brengt de armen naar binnen en in de top. Bij het inzetten van de backswing zullen de heupen mee gaan draaien. Bij deze bewegingen zal de linkerarm vanzelf meegaan en zal als steun dienen door goed aan je borst gekleefd te blijven. De eindpositie zal voelen alsof een kelner een dienblad draagt! Bij het goed uitvoeren merk je dat alles nu op slot gezet is! Daarbij aangetekend dat je niet moet forceren. Wanneer je merkt dat je niet verder kan draaien met de romp stop je ook met de rechterarm!

Dit alles klopt wat geschreven staat maar het kan eenvoudiger mijns inziens! Zelf heb ik veel gehad om naar een atleet te kijken hoe hij een speer naar achteren brengt om deze bovenhands weg te gooien. Deze beweging om de speer naar achteren te brengen zou je een paar keer rechtop staand kunnen oefenen en dan toepassen voor de backswing in golf vanuit de take-away. Dit is veel natuurlijker bewegen zonder een hoop informatie. Alles gaat dan vanzelf zonder te denken! Let wel op de duimen.