Vrijuit swingen!

Een swing creëert een draai, een draai creëert niet een swing!

Deze opmerking is in de jaren dat ik golfles geef de belangrijkste die ik ooit heb gehoord:
Het swingen van de armen controleert de schouders.

Helaas draaien heel veel amateurs bewust de schouders. Dat zorgt alleen maar voor spanning en belemmert
het natuurlijk swingen van de golfclub. En, zoals we weten, spanning vermindert snelheid, ontspannen spieren
zorgen voor snelheid.

Heel veel grote golfers, van nu en uit het verleden, zweren bij het principe:  DE ARMEN CONTROLEREN DE SCHOUDERS

Alle goede golfers willen vrijuit swingen met gevoel. Ze willen niet vastzitten in posities. Ik ben er heilig van overtuigd dat het vrijhouden van de armen van spanning – MET SCHOUDERS DIE TIJDENS DE SWING OP DE ARMEN REAGEREN EN NIET ANDERSOM – ervoor zorgt dat het clubblad recht en met de meeste snelheid bij de bal terugkeert.

Een oefening: Swing zonder club je handen en armen naar achteren en weer terug, waarbij de armen de schouders moeten leiden. Je rechterelleboog buigt in de backswing en de linker in de follow-trough (doorzwaai)!

                                     

Hoe halen de (golf)talenten de top?

Niemand weet dat antwoord beter dan de sporters die de wereldtop al hebben gehaald. Ik vond dat een interessante vraag om te onderzoeken, dus ben ik veel interviews van wereldtoppers in sport, coaching gaan bekijken en beluisteren. Hieruit heb ik 10 wijsheden van topsporters gehaald.

In elke sport is talent alleen niet voldoende om de top te bereiken. Daar hoort een bepaald karakter bij. Je moet bereid zijn hard te willen werken en je constant te willen verbeteren. En niet alleen fysiek. Iedereen kan trainen op een optimale conditie, maar de mentale training en voorbereiding is zeker zo belangrijk.

1/ Geloof in jezelf
Zonder geloof in jezelf zal niets lukken. Als je de top wilt bereiken, maak je een plan en laat je op de weg naar succes niet afleiden. Jij weet waar je mee bezig bent en jij weet hoe je dat wilt bereiken. Blijf wel luisteren naar diegene die je daarbij kan helpen. Vertrouw op de stap die je zet, voordat je de volgende stap kan maken. Discipline is heel belangrijk: werk hard en wees ook je eigen cheerleader. Het is niet genoeg om van je sport te houden, je moet daarbij een sterke wil hebben om te winnen.

2/ Werk hard met doelen
Je wordt niet in één keer kampioen. Je maakt een hele ontwikkeling door naar verbetering. Bij die ontwikkeling hoort ervaring opdoen, zodat je in de toekomst betere beslissingen zult nemen. Zo kan een verloren partij je ook winstpunten opleveren. Stel jezelf realistische doelen die je motiveren, maar stel ze wel constant naar boven bij. Je maakt plannen voor zowel de korte als de lange termijn. Als topsporter kun je niet ‘gezellig een balletje slaan’, stel bij iedere wedstrijd je targets. Bijvoorbeeld de bal in plaats van 5 meter op 3 meter van de hole leggen omdat de kans op een birdie toeneemt.

3/ Geef nooit op
Nooit opgeven vereist enorm doorzettingsvermogen. Je weet met welk plan je bezig bent, je voelt en ziet vooruitgang. Stap voor stap, trainen naar de juiste vorm, pieken naar het moment. Leer tegenslagen te accepteren en de wil te behouden om de top te halen. Realiseer je dat je niet beter kunt worden door hetzelfde te blijven doen. Verbeteren is alleen mogelijk door te veranderen. Je moet dus geen angst hebben om te veranderen. Je hebt clubs, een bal en de hoop. Als topsporter kun je bovendien anderen inspireren: houd jezelf voor dat er ook iemand kan zijn die wil zijn zoals jij!

4/ Blijf positief
Je krijgt te maken met pijn, twijfels, moeilijkheden en teleurstellingen. Toon je uithoudingsvermogen door positief te blijven. De weg naar succes is een berg beklimmen. 1 stap terug doen om er 2 vooruit te zetten. Je zult offers moeten brengen die je soms de moed doen verliezen. Blijf gefocust op het doel. Uiteindelijk is talent alleen niet voldoende om de top te halen, hard werken hoort daarbij. Weet dat teleurstelling je mentaal sterker maakt. Door positief te blijven, houd je het langer vol en onderscheid jij jezelf van de rest. Probeer daarom een team om je heen te creëren met mensen die positief ingesteld zijn, zoals familie, coach, fysiotherapeut, trainingspartner.

5. Altijd willen verbeteren
Er zijn genoeg voorbeelden van sporters die de top halen en daarna minder gaan presteren. Je motivatie moet dus continu gericht blijven op verbetering. Bereik je het punt van tevredenheid of verzadiging dan gaat de prestatiecurve naar beneden. Men kan wel stellen dat de weg naar de top makkelijker is dan aan de top blijven. Die druk om aan de top te blijven, leg jij jezelf op. Wanneer de motivatie aanwezig blijft om te verbeteren, werk je immers voortdurend aan jezelf. Er zijn diverse wereldtoppers die het anders gaan doen om de motivatie vast te houden. Door te veranderen, ook in training of begeleiding, kunnen ze zichzelf blijven verbeteren.

6/ Plezier houden
Dat is een vereiste! Daarom werk je met een plan en accepteer je ook je fouten. De sporter moet weten: hoe ontstaat die fout, waarom ontstaat die fout en wat moet of kan je eraan doen. Op zijn tijd is naast de vele arbeid ook ontspanning nodig. Tijdens de wedstrijd moet je de focus hebben en is er geen ruimte voor sociale bezigheden. Heb plezier in een goed balcontact, swing, balvlucht en resultaat. Wees sportief naar de tegenstander maar houd wel de focus vast dat je wilt winnen. Gecontroleerd agressief zijn brengt de concentratie op een hoger niveau. Naast de prestaties is er dan plezier en geen misplaatse arrogantie, want arrogantie toont aan dat je nog niet bent uitgeleerd. Stel je bent aan de top en veel op reis: wees dan blij dat je in landen komt en je vaardigheden kunt tonen. Geniet van het landschap, de cultuur en de vrolijke gezichten.

7/ Leer van je fouten
Je bent gemotiveerd om door te gaan van verbetering naar verbetering. Een fout is vervelend omdat je hard traint. Je kunt je ook afvragen waardoor ontstaat deze fout? Met het antwoord dat je krijgt van jezelf, je coach of team kun je dit voor de toekomst verbeteren. Ook dat is ervaring opdoen en hoort erbij om de top te halen. Het maakt je mentaal sterker. Je leert jezelf goed kennen en daardoor weet je hoe je beter kunt reageren op die momenten waarop het fout ging. Zie het daarom positief: geheel foutloos is onmogelijk, dus ga er anders mee om door ervan te leren. Je leert meer van de verloren partijen dan van je overwinningen. “Een dag zonder fout is een dag niets geleerd”

8/ Stop met angst
Angst is een grote boosdoener op weg naar de top. Angst zaait twijfels en brengt je in onzekerheid. Zo blokkeer je je eigen succes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat er kan gebeuren of je hebt angst om te veranderen. Zoek grenzen op om nog meer over jezelf te weten te komen, zodat angst uit je systeem verdwijnt. Doe het om te ontdekken dat je nog veel meer mogelijkheden en vaardigheden hebt. Als je weet waar je angst vandaan komt, maak je een stap voorwaarts. Daarvoor moet je eerst jezelf toestaan te veranderen. In die verandering zoek je naar manieren die bij jou passen, waar jij jezelf prettig bij voelt, wat verbetering brengt en zelfvertrouwen laat toenemen. Dan kom je op een punt dat je geen angst meer hebt, maar met zelfvertrouwen dat te doen wat moet gebeuren. Dat is focus voor het doel en niets minder!

9/ Voorkom tevredenheid
Blijf hongerig naar succes, wees eerlijk en weet waar je verbeteren moet. Probeer van toernooi naar toernooi te kijken. Elke wedstrijd ga je weer in om deze te winnen. Wanneer je dit niet kunt opbrengen, speel dan niet. Ga trainen, ga met je team aan de slag. Probeer inspiratie te krijgen door naar anderen te kijken. Prikkel jezelf door uitdagingen aan te gaan en je doel na te streven. Het team mag kritisch naar jou zijn om je weer op het goede spoor te zetten.

10/ Leef je droom
Als je iets wilt bereiken, ga je ervoor en doe het omdat je ervan houdt. Wees gepassioneerd. Je brein kan je naar beneden brengen, maar kan je ook voorstellingen geven die onbegrensd zijn. Je moet de discipline hebben om altijd beter te willen worden en dagelijks hard te willen werken zodat je topfit bent. Droom om een major te winnen of de beste van de wereld te willen zijn.

Jeroen Mars

Locale caddie profiteert mee!

Graeme Storm won 2 weken geleden het BMW South African Open, zijn local caddie Jeffrey Thami Nikonyane (51) kon zijn geluk niet op. Voor hem was het de jackpot!
Hij werkt als caddie op de Wanderers Golf Club in Johannesburg en verdient gemiddeld 500 Rand per week.  Door de overwinning van Graeme Storm kreeg hij het bonus % van 300.000 Rand, wat overeen komt met 10 x zijn jaarsalaris.

 

Pitchmarks

Beeld van een doorsnede van een green waarbij goed te zien is hoe het in verschillende lagen opgebouwd is!
Geeft weer eens aan dat de grootste investering van een golfbaan ondergronds ligt. Het repareren van pitchmarks
is daarom zo belangrijk om deze greens in goede conditie te houden. Je rol met de bal zal geen hinder
ondervinden van oneffenheden.