Diensten

Diensten

Banken
Banken zijn vijf werkdagen per week geopend van 8.30 tot 15.00 uur.
Portugal heeft een nationaal netwerk van geldautomaten die duidelijk te herkennen zijn aan het symbool MB (Multibanco), waar men 24 uur per dag geld kan pinnen.

Post
Over het algemeen zijn de postkantoren (correios) van maandag t/m vrijdag open van 9.00 tot 18.00 uur. De centrale postkantoren en die op de luchthavens hebben ruimere openingstijden. Zij kunnen soms op zaterdag open zijn en in enkele gevallen zelfs op zondag. Postzegels zijn te koop bij de postkantoren en de postzegelautomaten op straat.
Veel postkantoren beschikken over Netpost-diensten waarbij tegen betaling toegang tot internet en e-mail mogelijk is. Voor meer informatie over de openingstijden en de beschikbare diensten op elk postkantoor, kunt u terecht op: http://www.ctt.pt/home/index.html

Apotheken
Over het algemeen zijn de apotheken open op werkdagen tussen 09.00 en 19.00 uur, sommige winkels houden een middagpauze (om te eten) van 13.00 tot 15.00 uur. Op zaterdag zijn ze van 09.00 tot 13.00 uur open.
Apotheken die nachtdienst hebben, worden aangegeven met een verlicht groen kruis.
Alle apotheken hebben op de deur informatie hangen over de dichtstbijzijnde apotheken die nachtdienst hebben.

Winkels
Traditioneel gezien openen winkels doordeweeks hun deuren tussen 09.00 en 10.00 uur en zij sluiten om 19.00 uur. Sommige winkels houden een middagpauze (om te eten) van 13.00 tot 15.00 uur. Van januari tot en met november sluit de handel op zaterdag over het algemeen om 13.00 uur, op enkele winkels in de binnenstad na, die ook ´s middags open zijn.

In de maand december zijn de winkels, om de Kerstinkopen te vergemakkelijken, ook zaterdagmiddag geopend, en in enkele gevallen zelfs op zondag.De talrijke winkelcentra, die zowel ín als buiten de stad te vinden zijn, hebben langere openingstijden – normaliter van 10.00 tot 24.00 uur.

Hier vindt men winkels van de belangrijkste internationale merken, terwijl de traditionelere handel van Portugese producten in de straten van de betreffende stad en in het bijzonder in de historische wijken plaatsvindt.