Geld

Geld

Muntsoort
Portugal hoort tot de 19 lidstaten van de Europese Unie, die een gemeenschappelijk officiële muntsoort hebben: de Euro. 1 Euro wordt onderverdeeld in 100 eurocenten.
De nieuwe munten hebben 8 verschillende waarden: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en 1 en 2 Euro. De biljetten zijn te herkennen aan hun grootte en kleur en hebben de volgende waarden: 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Euro.
Eén kant van de munten toont een gemeenschappelijke tekening (Europese kant), en de andere laat een nationaal symbool zien. Men kan met alle Euromunten, onafhankelijk van de “nationale kant”, in alle lidstaten betalen.

Geld wisselen
Geld wisselen kan bij de banken, die op werkdagen van 08.30 tot 15.00 uur geopend zijn, bij wisselkantoren of bij geldwisselautomaten (alleen te gebruiken voor verkooptransacties van vreemde valuta).

Geldautomaten (multibanco)
Portugal heeft een nationaal netwerk van geldautomaten die duidelijk te herkennen zijn aan het symbool MB (Multibanco), waar men 24 uur per dag geld kan pinnen.

Creditkaarten
De creditkaarten die in Portugal het meest gebruikt worden, zijn: Visa, American Express, Diners Club, Europay/Mastercard, JCB en Maestro.
Bij verlies of diefstal van uw Visacard of Mastercard kunt u via de volgende telefoonnummers hulp krijgen:
– Visa: tel. 800 811 107
– Mastercard: tel. 800 811 272

Fooien
Hoewel op de rekeningen van de restaurants de bediening is inbegrepen, is het meestal gebruikelijk om een fooi achter te laten van ongeveer 5-10 % van het bedrag van de maaltijd.
In de taxi´s geeft men doorgaans ook een fooi, in de vorm van een afronding van de te betalen ritprijs.