Het nachtleven van Lissabon

Het nachtleven van Lissabon
Wanneer de avondschemering valt over de “stad op de zeven heuvels” en het geluid van de trams stilaan wegsterft, maakt Lissabon zich klaar om haar meer veelzijdige en eclectische aspect te tonen.

De nachten in de Portugese hoofdstad bieden immers een oneindig aantal mogelijkheden die de meest veeleisende nachtraven kunnen bekoren: chill out-terrassen met een prachtig uitzicht op het magisch kleurenpalet van de hemel bij het vallen van de avond, discotheken om te dansen op de laatste nieuwe elektronische muziek, industriehallen in Berlijnse stijl waar u artiesten ontmoet of traditionele fadoclubs aangepast aan de moderne tijd waar u de Portugese cultuur en de “saudade” kunt proeven. Dit is allemaal mogelijk in deze stad die overdag een melancholisch indruk geeft maar ‘s avonds een vrolijk en bruisend nachtleven heeft.

Cais do Sodré, de bohémienbuurt
Deze wijk waar vroeger bordelen en speelhuizen waren gevestigd en zeelui na maanden op zee een nacht van plezier zochten in de armen van een prostitué, is nu een van de drukste uitgaansbuurten van de Portugese hoofdstad geworden.

Het epicentrum van dit voormalige “Red Light District” is de Rua Nova do Carvalho, een straat waarvan het wegdek fel roze is geschilderd. Hier vindt u een uitgebreid aanbod aan ongewone en originele plaatsen waar u burlesque-shows kunt bijwonen, een cocktail drinken met een naam die menige moeder zou choqueren (zoals een “puta fina” of verfijnde hoer), Portugese tapa’s bij een drankje kunt eten of genieten van een live act met alternatieve muziek.

Deze uitgaansbuurt met het roze asfalt is volks, sensueel en origineel, maar ook polyvalent en verscheiden. Een van de boegbeelden is het Pensão Amor, een voormalig hotel waar de kamers per uur werden verhuurd aan prostitués en zeelui en dat werd omgebouwd tot een multidisciplinaire ruimte met onder andere een boekhandel met erotische literatuur, een sexy lingeriewinkel, een kapper (Facto Fetish) die het haar van “studenten, zeelui en voorbijgangers” knipt en een artiestenbar. In het drukke café kunt u van alles en nog wat doen, zoals de fresco’s op het plafond bewonderen die de muurschilderingen van de Sixtijnse Kapel nabootsen of genieten van een heerlijke “ceviche peruano” met een glaasje wijn.

Bairro Alto: Het eerste drankje
Deze pittoreske wijk is ongetwijfeld al tientallen jaren lang dé ontmoetingsplaats bij uitstek om een eerste drankje te drinken. Volgens de traditie in deze met straatstenen beklede geanimeerde straatjes drinkt u een caipirinha of caipirosca midden op straat, terwijl u geniet van de zachte temperaturen (hoewel ook op koudere avonden hetzelfde ritueel met dezelfde mathematische precisie wordt gevolgd).

De Clube da Esquina in de Rua da Barroca (Rua da Barroca 30-32) is een cultbar waar naar verluidt de beste mojito’s van Lissabon worden geserveerd.

Naast caipirinhas en goede muziek beschikt Bairro Alto ook over andere attracties om warme zomernachten op te vrolijken. Verschillende designerboetieks en “concept stores” blijven open tot in de vroege uurtjes.

En op een warme zomernacht is er niets aangenamer dan een terrasje van een hotel in de buurt, zoals het Esplanada BA van Hotel Bairro Alto. Dit hotelterras met het op drie na beste uitzicht ter wereld biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad met de rivier de Taag op de achtergrond.

LX Factory, hipster Lissabon
Dit is het nieuwe mekka van de alternatieve en bohémiencultuur in Lissabon en de geliefkoosde plaats van intellectuelen, artiesten en/of iedereen die iets origineels en verschillend zoekt. Dit complex onder de brug Ponte 25 de Abril, midden in de wijk Alcântara, was in de 19e eeuw een van de belangrijkste industriegebieden van Lissabon (hier was de Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense gevestigd) en werd omgevormd tot een echte experimentele fabriek.

LX Factory (LX is de afkorting van Lissabon) omvat 23.000 m2 gebouwen die tot voor kort verlaten waren en waar creativiteit en industriële geest perfect met elkaar versmelten. Het is als een stad in de stad. Overdag is het een bruisend centrum met winkels, cafés, restaurants, kunstenaarsateliers en bedrijven. ‘s Avonds is het een katalysator van de allernieuwste trends en alternatieve geluiden. Verwacht geen verfijnde decoratie, hier wordt de huisstijl beheerst door het decadente en de industriële stijl.

De sensatie van het moment is Funky (Edifício H), waar u iets kunt drinken en naar live dj-muziek luisteren. Het werd onlangs geopend door Hernâni Miguel, een oude bekende in het nachtleven van Lissabon.

Alfama, de ervaring van eigentijdse fado
Wat is er nog typischer Portugees dan de melancholische fadozang die afkomstig zou zijn uit een herberg in de Alfama-wijk? De nostalgische en weemoedige akkoorden van dit levenslied uit de 19e eeuw over onbeantwoorde liefdes en heimwee werden een van de iconen van de Portugezen. Vandaag de dag blijft fado onlosmakelijk verbonden met de essentie van Alfama, waar u tussen de steegjes, straatstenen en oude Moorse gebouwen de beste plaatsen vindt om deze muziekstijl te beluisteren.

Er is onlangs een nieuwe generatie fadoclubs geopend die zonder hun essentie te verliezen een actuele, meer ludieke folkloristische ervaring van betere kwaliteit bieden. Deze fadohuizen worden steeds meer bezocht door de inwoners van Lissabon zelf en door een allegaartje van kunstenaars en jonge professionals die een stukje Portugese eigenheid zoeken.

Één van de favorieten is Sr. Fado (Rua dos Remédios 176, Alfama) van fadozangeres Ana Marina en gitaarspeler Duarte Santos, waar u heerlijke traditionele Portugese gerechten kunt eten terwijl u naar fado luistert. Deze gemoedelijke en gastvrije sfeer is ideaal om iets meer te weten te komen over de Portugese cultuur.

Clubbing aan de Avenida 24 de julho en Santa Apolónia
Sinds de jaren ’90 staat Lissabon bekend als een van de belangrijkste Europese steden op het gebied van clubbing. De stad beschikt over een groot aantal mogelijkheden, van lounge, house, tot elektronische muziek. Avenida 24 de Julho en Santa Apolónia zijn de belangrijkste centra voor modern dancing van de Portugese hoofdstad.

In Santa Apolónia bevindt zich discotheek Lux die al jaren een vooraanstaande plaats inneemt op de Europese lijst van beroemde clubs. Hiervoor zijn er immers genoeg bewijzen voorhanden: één van de eigenaars is de acteur John Malkovich en de discotheek werd al bezocht door bekende filmsterren en muziekartiesten zoals Cameron Diaz en Prince. Meubels in funky en retro-stijl maken deel uit van het indrukwekkende interieur met twee verschillende ruimtes: op de benedenverdieping wordt het ritme op de dansvloer bepaald door bekende deejays die de meest recente dansmuziek mixen; op de bovenverdieping heerst een veel rustigere sfeer die ideaal is om iets te drinken in goed gezelschap. Lange rijen om binnen te komen en een strenge selectie zijn een van de ongemakken van de “place to be” van het uitgaansleven van Lissabon.

Wat betreft de Avenida 24 de Julho verdient “Main” een bijzondere vermelding. Deze discotheek vervangt de mythische “Kapital” die gedurende meer dan twintig jaar een van de meest bezochte van Lissabon was. Een jong publiek (twintigers en dertigers), vooral druk in het weekend, op een vernieuwde locatie met verschillende ruimten en sferen.

Príncipe Real: De gay scene van Lissabon
Portugal werd in 2010 het zesde Europese land dat het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toeliet. Sindsdien viert de Portugese hoofdstad enthousiast zijn “gay pride” met de opening van verschillende gelegenheden voor dit soort publiek, een gemeenschap die sterk is vertegenwoordigd in de artiesten- en beroepswereld en een sfeer van verdraagzaamheid en respect uitstraalt. Voor sommigen is Lissabon al een belangrijke reisbestemming voor de gay-gemeenschap.

Príncipe Real is het kloppend hart van deze nieuwe scene in de hoofdstad waar onlangs nieuwe plaatsen voor dit publiek werden geopend. Een van de straten in de buurt van het plein, de Rua Cecílio De Sousa, wordt de “Chueca” van Lissabon genoemd.

In deze straat bevindt zich discotheek “Construction”. Deze club, vooral bedoeld voor het publiekssegment bekend als “Bears”, is algemeen aanvaard in de hele gay-gemeenschap en wordt bezocht door een gevarieerd en heterogeen publiek.