Mentaal

Golfen is voor een belangrijk deel een mentale sport. Toch besteden we weinig tijd aan de ontwikkeling van onze mentale spelvaardigheid. De redenen daarvan zijn o.a. dat we bezeten zijn van techniek, niet houden van geestelijke rompslomp en we zelden nadenken over de manier waarop we echt iets kunnen leren. Daarvoor zullen we mentale vaardigheden moeten ontwikkelen.

Ontwikkel je mentale vaardigheden
Door mentale vaardigheden te ontwikkelen, kunnen we komen tot betere uitvoering van technische vaardigheden. Het ideale plaatje is wat we voor ogen zien. Een mentale storing (stress) voorkomt een nauwkeurige waarneming van de werkelijkheid en daarom is training noodzakelijk. Het intensiveren van onze ervaring (door training) vermindert de storing, verbetert ons leren en werkt dus prestatie bevorderend.

Hoe doe je dat?
Blijf niet in dezelfde beweging steken als je merkt dat het niet goed gaat. Bevrijd jezelf en draai de deksel van je brein open. Kijk naar jezelf, voel wat er gebeurt en verander je handeling. Veranderen kost moeite maar door veranderen boek je vooruitgang! Iets begrijpen betekent niet automatisch dat wij het ook meteen kunnen. Het is een proces van trainen en prikkels.

Hoe leer jij het beste?
Mensen hebben een aangeboren vermogen tot leren. Ervaren wat wij doen, helpt ons opnemen, leren en uitvoeren. Je kunt het vermogen om te leren vergroten, als je weet op welke manier je het beste leert. Door te kijken, instructies te horen of door de beweging te voelen. Of een combinatie van deze zintuigen.

Groeien door fouten
Blijf altijd rustig en sta toe dat je groeit door fouten. Voorbeeld: probeer bij het oefenen/spelen de laatste slag waarover je niet tevreden bent, terug te halen. Stel je de vraag: wat deed ik? Hoe voelde het? Wat had ik moeten doen? Hoe had het moeten voelen? De antwoorden (horen) kun je omzetten door bijvoorbeeld een oefenslag zonder bal uit te voeren. Voel opnieuw de juiste beweging en zet dit om in een slag met de bal.

Pratende spiegel
Je coach is je pratende spiegel. Hij kan je laten zien, vertellen en laten voelen welke verandering in je beweging noodzakelijk is om de bal goed te raken. Dit is de reden dat je lessen gaat nemen.

Geloof in jezelf
Uiteindelijk wordt je mentaal sterker wanneer je zelfvertrouwen toeneemt, weet wat je behoort te doen, weet dat fouten erbij horen, weet dat je blijft leren, weet dat je gefocust moet blijven, weet dat je plezier moet houden, weet dat je moet blijven werken en dan zal je de balans vinden om succesvol je droom achterna te gaan!