Putten

Het belangrijkste onderdeel van het golfspel is het putten. Het is een spel in een spel. Op de professionele tour wordt dit wel de ‘money maker’ genoemd. Met putten wordt het meeste gewonnen, maar ook het meeste verloren. Je score en handicap zullen snel dalen, als je optimaal gaat putten.

Vergeet de schouders
Men probeert putten aan te leren door een pendulebeweging uit de schouders te maken. Daarmee gaat nu net alles verloren wat je hebt meegekregen van moeder natuur.
Door een pendulebeweging te maken vanuit je schouders krijg je een krampachtige beweging en ontstaat een vervelende spanning in je lichaam. Daardoor heb je ook geen ontspanning meer in je hoofd. En die rust in je hoofd heb je nodig om je instinct te gebruiken bij het overbruggen van de afstand tot de hole. Mijn tip om beter te leren putten? Werk met je rompspieren.

Gebruik je rompspieren
Als je iemand onderhands een bal aangooit, denk je niet na over de beweging. Je beweegt de arm met een bepaalde afstand naar achteren. Je doet dit ook met een bepaalde snelheid die hoort bij de af te leggen afstand, eindigend met de beweging naar voren. Je brein werkt instinctief: het brein schat de afstand tot de hole en stuurt de beweging die daar bij hoort door naar je spieren! De put doe je met de rompspieren. De schouders, armen en handen gaan wel mee, maar bewegen niet zelf. De linkerarm komt in beweging door de achterkant van de linker oksel naar beneden te drukken. Door deze beweging zal je merken dat de arm parallel beweegt aan de doellijn. Na de backswing zet je de downswing in door ook de achterkant van de rechter oksel naar beneden te drukken.

De rompspieren, die over en naast je schouderbladen liggen oftewel achter de oksels, gebruik je om een pendulebeweging (kantelen) te maken. Die beweging komt dus niet vanuit de schouders, maar je voelt de rechterschouder naar de voorkant van de rechterschoen gaan. Voor de doorzwaai blijft je zicht op de plek waar de bal ligt en heeft gelegen na uitvoering en voel je de linkerschouder omhoog gaan! Het voordeel nu is dat je schouders, armen en handen ontspannen kunnen blijven, zodat het instinct zich volledig kan focussen op het doel. Bij het uitvoeren denk je alleen maar aan het doel en hoor je wanneer de bal in de hole valt!

De set-up
Ik heb wel een aantal technische kanttekeningen over de bouw van de set-up. Het belangrijkste is dat de shaft van de putter doorloopt in de onderarmen. Dit houdt in dat je verder naar voren dient te buigen met je bovenlichaam en de rechterschouder meer naar beneden staat dan de linker omdat de hoek tussen de elleboog ook bij de rechterarm aanwezig dient te zijn.  Je rechterschouder moet ook lager komen dan de linker want de rechterhand gaat tenslotte ook onder de linkerhand. Het gewicht is over de voeten verdeeld waarbij de tenen vrij kunnen bewegen. Pak de grip van de putter beet waar je handen staan, dit zal dus lager worden dan voorheen. De ogen komen beter boven de bal en de bovenarmen zullen bij je bovenlichaam blijven. Dit geeft veel stabiliteit zodat de bal beter op zijn lijn blijft. Besef dat we een doellijn en voetenlijn hebben. We kunnen nooit met onze schouders/voeten op het doel gericht staan. De schouders/voeten zullen altijd parallel moeten staan aan de doellijn! De doellijn is de lijn waar de bal in eerste instantie over gaat rollen. Succes!

Justin Rose: My Keys to Better Putting

Olympic gold medalist Justin Rose shares his tips and tricks to becoming a better putter.

Geplaatst door GOLF.com op Maandag 9 januari 2017