Verkeersregels

Verkeersregels
In Portugal rijdt het verkeer rechts. Tenzij anders aangegeven, hebben vervoersmiddelen die van rechts komen voorrang op pleinen en kruispunten. Op kruispunten met rotondes hebben de voertuigen die zich al op de rotonde bevinden, voorrang. De verkeersborden in Portugal zijn overeenkomstig de internationale regelgeving.

Verplichte documenten:
– persoonlijk identificatiedocument
– rijbewijs
– verzekeringsbewijs
– kentekenbewijs van de auto of een gelijkwaardig document
– identificatiedocument van het voertuig (livrete) of gelijkwaardig document

Boetes dienen ter plaatse te worden voldaan.

Maximum snelheden voor personenwagens zonder aanhanger en motorfietsen:
50 km/uur – binnen de bebouwde kom
90 km/uur – op gewone wegen
100 km/uur – op autowegen die uitsluitend voor auto´s zijn
120 km/uur – op autosnelwegen

Het gebruik van een veiligheidsgordel is altijd verplicht.

Het Portugese Wetboek voor Wegverkeer verbiedt het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, tenzij deze worden gebruikt met handsfree sets of headsets.

Autorijden door mindervaliden
in Portugal hebben de verkeersregels voor mindervaliden alleen te maken met hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid, waarbij een eventuele beperkingen of aanpassing op het rijbewijs moeten worden vermeld.
Als een mindervalide een in Portugal geldig rijbewijs bezit, kan hij voertuigen besturen, mits voldaan is aan de eventuele beperkingen of aanpassingen, behorend bij zijn specifieke situatie.
In Portugal worden parkeerkaarten voor mindervaliden naar Europees model, uitgegeven door een van de lidstaten, erkend. De daartoe gereserveerde parkeerplaatsen staan aangegeven. Indien absoluut nodig kan elders worden geparkeerd mits voor korte tijdsduur en zonder hinder voor het gewone verkeer en de vrije circulatie van voetgangers.

Alcoholgebruik
Het is in Portugal niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpercentage gelijk aan of hoger dan 0,5 gram per liter. Degene die het wettelijke maximumpercentage overschrijdt, dient een boete te betalen overeenkomstig het geconstateerde alcoholpercentage.
– Een alcoholpercentage tussen de 0,5g/l en 0,8 g/l wordt beschouwd als een ernstige overtreding, die kan worden bestraft met een rijontzegging voor een periode van 1 maand tot 1 jaar, en de betaling van een boete ter waarde van € 250 en € 1250.
– Een alcoholpercentage tussen de 0,8 g/l en 1,2 g/l wordt beschouwd als een zeer ernstige overtreding, die wordt bestraft met een rijontzegging voor een periode van 2 maanden tot 2 jaar, en de betaling van een boete tussen de € 500 en € 2500 .
– Een alcoholpercentage dat gelijk aan of hoger dan 1,2 g/l is, wordt beschouwd als een misdaad en wordt bestraft met een gevangenisstraf tot 1 jaar of een boete tot 120 dagen, bovendien wordt er een rijontzegging opgelegd voor een periode van 3 maanden tot 3 jaar.

Autoverhuur
Op alle luchthavens en eindbestemmingen van internationaal treinverkeer en in alle grote plaatsen bestaat de mogelijkheid om een auto zonder chauffeur te huren. Bestuurders met lichamelijke gebreken, of zij die om andere redenen dat wensen, kunnen auto’s met een automatische versnellingsbak of speciale aanpassingen huren.

Om een auto te huren dient men:
– minstens tussen de 21 en 25 jaar oud te zijn, afhankelijk van de voorwaarden van het betreffende autoverhuurbedrijf;
– zich te kunnen legitimeren (identiteitskaart voor EU-ingezetenen of een geldig paspoort voor andere nationaliteiten)
– langer dan een jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs.